Nejznámější pověry a jejich vznik

Nejznámější pověry a jejich vznik

Naši předkové měli opravdu bujnou fantazii, ale také měli výjimečnou schopnost pozorovat vše, co se kolem nich děje. Díky tomu také vznikaly pověry, které se přenášely z generace na generaci a přechovaly se nám tak až do dnes. I když v této době už na tyto pověry nedbáme v takové míře jako naši předkové, stále se domníváme, že by na nich mohlo být přece jen něco málo pravdy, a tak si udržujeme určitý respekt? A které že jsou těmi nejznámějšími?
Čtyřlístek v trávě
Černá kočka
Na žebříčku pověr je bezesporu černá kočka na prvním místě. Staří Egypťané tyto kočky uctívali. Vše se ale změnilo ve 14. století, kdy se začaly černé kočky spojovat s temnými silami a ďáblem a později s čarodějnicemi, které je měly jako své pomocníky. Pověra tvrdí, že pokud vám přeběhne černá kočka přes cestu, budete mít smůlu a v takovém případě je lepší vůbec nevycházet z domu. Této pověře věří okolo 40 % Čechů.
Číslo třináct
pátek 13.
Téměř čtvrtina Čechů se zalekne, když narazí na to, že je před nimi pátek třináctého, který je prohlašovaný za nešťastný den. Na svědomí to má nejspíš upálení templářů, které se právě v tento den odehrálo nebo pro věřící fakt, že Jidáš, jenž zradil Ježíše, byl 13. hostem u Poslední večeře. Pravdu je, že když už si automaticky řeknete, že se vám určitě něco pokazí, často tomu tak také je. A věděli jste, že lidé, kteří se tohoto čísla obávají trpí psychickou poruchou, která se označuje jako triskaidekafobie?
Rozbité zrcadlo
Ale ne rozbili jste zrcadlo? Tak to budete mít sedm let smůly! Alespoň tak praví pověra. Nejspíše za její vznik může země, jež nám dala pochoutky jako pizzu nebo špagety. V Itálii se totiž začaly vyrábět jedny z prvních zrcadel, které byly opravdu velmi drahé. Není se tak čemu divit, že když se vám takové zrcadlo, které vás stálo velkou část majetku, rozbilo, nic dobrého to opravdu nebylo. Ale pokud tomuto pořekadlu věříte, zvažte i toto: Nepřinášejí náhodou střepy štěstí?
Padající hvězda
Určitě už jste se někdy dívali na noční hvězdnou oblohu a uviděli padající hvězdu. Co vás v tu chvíli napadlo? Samozřejmě si něco přát! Tato pověra vznikla již v dávných dobách, kdy naši předkové ještě neměli vědecké poznatky, a tak většinu nevysvětlitelných věcí přikládali bohům. Padající hvězdy si tak vysvětlovali tím, že přeci bohové mají v rukou to, co se děje na obloze a aby mohla hvězda spadnout museli ji nejdřív otevřít nebe, čímž také dávali znamení, že se na lidi dívají a dohlížejí na ně.
Černá kočka
Mince v kašně
Abyste si přiklonili štěstěnu na svou stranu, vhoďte minci do kašny. Tato pověra má také nejspíše společnost s bohy, tentokrát ale těmi vodními, které si již starověcí Řekové tímto rituálem přikláněli na svou stranu. Když se na to podíváme ale z druhé strany, něco na tom pravdy je. No nebrali byste to jako projev štěstí, když si vybíráním kašen přivyděláváte?